Waarom biologisch chiazaad gezonder is?

chiazaad biologisch

Dit artikel gaat in op de vraag waarom chiazaad gezonder is, als dat biologisch is geteeld. Maar eerst wat is chiazaad en wat houdt biologische landbouw in.

chiazaad biologisch

Wat is chiazaad

Chia is de naam van een plantensoort die afkomstig uit Guatemala en het zuiden en midden van Mexico. De officiële naam is Salvia hispanica. Het is familie van de munt, salie en basilicum. Het werd al door de Azteken geteeld alvorens Columbus het Amerikaanse continent ontdekte. De plant wordt een meter hoog. Na de bloei komen de zaadjes tevoorschijn. Die zijn zwart en tonen gelijkenis met maanzaad. Chiazaad wordt nog altijd in Zuid- en Midden-Amerika als voeding gebruikt, maar ook als medicijn. Andere landen waar Chia nu ook wordt verbouwd, zijn Argentinië, Bolivia en Australië.

Biologische landbouw

Als we praten over de teelt van gewassen, zoals chia, dan houdt de biologische landbouw in dat er geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of genetisch gemodificeerde zaden worden gebruikt. De biologische landbouw is ontstaan als tegenkracht voor de industriële vorm van voedselproductie. Men mag niet zomaar het woord biologisch voor voedsel gebruiken. Producten die als biologisch worden aangeboden, worden gecontroleerd. Die producten hebben het Europees biologisch keurmerk, het Ecocert label of het EKO-keurmerk. Voor dat laatste kenmerk wordt ook gelet op verpakkingen, energieverbruik, rechtvaardig handelen en sociale facetten.

Waarom is chiazaad biologisch geteeld gezonder

Met biologisch chiazaad wordt bedoeld, dat het zaad op een biologische manier wordt geteeld. Chiazaden bezitten veel vitamines en mineralen. We praten dan onder meer over vitamine B1, magnesium, calcium en ijzer. Chiazaden bezitten veel omega 3-vetzuren. Die vetzuren zijn belangrijk voor een goed cholesterolgehalte van je bloed. Bovendien is chiazaad een heel goede leverancier van plantaardige eiwitten en vezels. Bij de niet-biologische teelt van chiazaden worden pesticiden gebruikt. Die worden voor consumptie met chemische reiniging weer verwijderd. Daarbij gaat een deel van de antioxidanten en omega 3 vetzuren verloren. Dat verlies gebeurt niet bij de biologische chiazaden, omdat er geen chemische reiniging plaatsvindt. Daarom is chiazaad dat biologisch is geteeld gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *