Waar zit omega 3 allemaal in?

omega 3 kopen

Je kunt omega 3 kopen in capsules. Maar welke etenswaren bevatten omega 3? Daarover gaat dit artikel. Maar eerst wat is omega 3 en waar is het goed voor.

Wat is omega 3

We praten over omega 3 vetzuren. Dat zijn vetzuren die meervoudig onverzadigd zijn. Zo’n vetzuur wordt onverzadigd genoemd, omdat het een of meerdere dubbele verbinding(en) bevat. Enkelvoudig onverzadigd betekent een dubbele verbinding en meervoudig onverzadigd meerdere. Bij laatstgenoemde vetzuren onderscheiden we omega 3 en omega 6 vetzuren. Over het omega 3 type gaat dit artikel. De bekendste omega 3 vetzuren zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA zit in de categorie van vetzuren die essentieel zijn. Met andere woorden, we moeten het middels het voedsel dat we eten binnenkrijgen. Mensen kunnen in principe ALA omzetten in EPA en DHA, maar in de praktijk komt dat weinig voor.

omega 3 kopen

Waar is omega 3 goed voor

Omega 3 vetzuren zouden hart- en vaatziekten voorkomen, en ook depressies en artritis. Ze zouden het cholesterolgehalte van het bloed verminderen, de kans op hart- en vaatziekten verlagen en nuttig zijn voor bijvoorbeeld de hersenstofwisseling en de oogfunctie. Een andere positief gezondheidseffect dat aan omega 3 worden toegeschreven, is de verkleining van de kans op kanker. Het DHA in vis zou belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het netvlies en de hersenen van kinderen.

Waarin zit omega 3

DHA en ALA bevinden zich in vette vis, zoals haring, forel, zalm, sardines en makreel. Minder in schelpdieren en witte vis. Gekweekte vis kan weinig omega 3 bevatten. Plantaardige omega 3 zit onder meer in:

  • Wal- en hazelnoten, amandelen en pinda’s.
  • Plantaardige oliën, met name in lijnzaadolie, maar ook olijf-, hennep-, walnoot- en koolzaadolie.
  • Koolsoorten en in groene bladgroenten.

Verder zit ALA in bepaalde eieren- en vleessoorten. Het is dus niet echt nodig om omega 3 te kopen in de vorm van capsules. Vaak zijn die op basis van visolie, maar ook met plantaardige omega 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *